Halaman

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu (benar-benar)di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Dan berpesan-pesanlah kamu (wahai manusia) dengan kebenaran, dan berpesan-pesanlah kamu dengan kesabaran".


Al-Asr : 1-3

Aku hanya peguam biasa-biasa, tetapi punya cerita luar biasa.. kerana, kamu mungkin tak bisa rasa, apa yang aku rasa...

Isnin, 27 Disember 2010

Diari : 5474

Assalam semua,

Petang tadi, aku bawak kakak, adik aku Mell, dan dua orang anak buah aku, Najah dan Iman, jalan-jalan tengok Karnival Upin & Ipin di Shah Alam Convention Centre. Masa kami sampai, memang dah ramai orang. Maklumlah.. Dah petang pun. Sebab tertarik dengan promosi dan hadiah percuma yang ditawarkan, kakak aku tetiba berminat nak daftarkan nama Najah masuk sebagai ahli Kelab Upin & Ipin. Yurannya murah ajer. Bayar pun sekali seumur hidup, RM15 sahaja. Selesai pendaftaran, kakak aku mendapat cenderahati sehelai T-Shirt Upin & Ipin.

"Mama. Besarnya saiz baju ni. XXL," kata Najah.

"Ntah. Mama macam nak belikan baju untuk Cik Ya ajer," sampuk adikku pula.

Mendengar kata-kata mereka, baru kakak aku perasan baju yang diberi percuma tersebut bersaiz DEWASA, bukan untuk KANAK-KANAK. Kakak aku mula rasa macam nak marah, sebabnya, kalau dimaklumkan lebih awal, tentu dia tak nak daftar, sebab niatnya nak beri anaknya yang pakai baju tu, bukan untuknya.

"Kenapa tak cakap awal? Tak best la macam ni. Akak nak bagi baju tu pada anak, bukan akak nak pakai. Kalau tau, akak tak daftar tadi. Boleh cancel tak?" tanya kakakku, kedengaran agak marah-marah sebab rasa tertipu.

"Tak boleh kakak. Mana boleh," jawab budak perempuan penjaga kaunter pendaftaran bermulut manis sambil tersenyum paling manis kononnya. Hek eleh!

"Lain kali, bagitau la dik. Baju saiz kecik dah habis. Buat apa kami dah tua-tua ni (ye ker??) nak pakai T-Shirt Upin & Ipin? Bagitau la kat orang lain. Kang diorang harap dapat T-shirt kecik, tapi dah habis,"aku selamba ajer sound tepat kat budak tu. Tapi budak tu tetap maintain senyum manis. Pleaseeee lah!! STOP IT! Sakit pulak hati kiter!!

"Nanti aku report kat Les Copaque. Bengang betul. Rasa tertipu," kata kakak aku.

Last-last, dengan hati yang bengang, kami beredar dari meja pendaftaran kelab. Sebelum kami beredar, kami diberi satu nombor untuk acara cabutan bertuah. 5474. Itulah nombor yang kami dapat. Walaupun rasa macam nak balik jer sebab panas hati, namun kami rasa rugi pulak kalau tak tunggu. Mana tau dapat kan? 

Memandangkan  acara tersebut berlangsung pada jam 6 petang, kami semua solat Asar dahulu di Tingkat 1 kompleks berkenaan. Bagi aku, walaupun sempoi, tapi karnival ini memang meriah. Selain gerai mempromosi barangan Upin & Ipin, ada juga gerai-gerai yang menjual barangan yang lain, termasuk pameran kereta dan motorbike mini. Selepas solat, rasa lebih selesa nak berjalan. Tak terkejar-kejar.

Semasa pengacara mengumumkan sesi kuiz untuk menang hadiah-hadiah percuma, aku dan adikku terus meluru ke depan stage dengan Najah dan Iman. Bersungguh betul nak jawab soalan, sebab nak pastikan anak-anak buah aku dapat hadiah percuma. Memang POYO! Mana tak nya.. Semua soalan pengacara tanya, asik kami jer yang angkat tangan nak jawab! Padahal, bukan tau jawapan pun! Hahaha.. 

Akhirnya, Najah dapat menjawab soalan mengenai nama kawan-kawan perempuan Upin & Ipin. Kanak-kanak lain yang memenuhi ruang hadapan pentas tak dapat nak mengingat semua nama mereka.

"Susanti, Devi dan Mei Mei," jawabnya yakin. Sumpah! Aku dan Mell memang tak tau jawapannya. Najah jer tau.

"Betull!!!" Laungan pengacaranya menyebabkan aku dan Mell menjerit. "Yeyyyy!!"  Satu hadiah untuk Najah!

Percubaan kami untuk mendapatkan hadiah percuma untuk Iman gagal, walaupun Iman banyak kali mencuba untuk menjawab. Akhirnya kami pasrah. Mujur Iman dah dapat hadiah percuma buku mewarna dari salah sebuah gerai yang menyertai karnival ini. Ok lah jugak.

Akhirnya, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Acara cabutan bertuah. Beberapa kali aku dan Mell menjerit kecil kerana nombor yang disebut hampir kena dengan nombor kami.
"Untuk pemenang hadiah kedua, hadiahnya berupa sebuah motosikal mini berwarna biru dan beberapa hadiah lain. Dan nombornya adalah.... 5.. 4....7....4!!!" Laung si pengacara menyebabkan aku dan Mell sama-sama menjerit kegembiraan. 

 OMG!! Rasa tak percaya, namun itulah hakikatnya.. :D YeyyyyYY!! Yearghh!! Akhirnya!!! Macam tak percaya!! Motor tu milik kami!! Yes! Yes! Alhamdulillah! Thanx Allah!

Bergambar bersama hadiah kemenangan. Banyak kot! Modal cuma RM15 sahaja. ALhamdullillah... Beg Rapunzel tu Najah dapat sebab jawab soalan. :D
Dari kiri : Najah, Iman, Mell, aku dan kakak.

Moral of the story, kadang-kadang Allah uji kita dengan sedikit kesengsaraaan dan kepahitan, tapi jika kita redha, Allah akan balas kita dengan nikmat kebahagian yang tak terhingga. Kakak aku bagitau, memang dia awalnya bengang. Siap nak komplen kat website Les Copaque, syarikat yang menganjurkan Karnival Upin & Ipin. Tapi lepas solat Asar, dia rasa lebih tenang dan terus redha ajer dengan apa yang berlaku. Betullah kata orang, Allah bagi kita HUJAN, kita tertanya-tanya, kenapa Allah tak beri MATAHARI? Rupanya ,Allah nak beri kita PELANGI..:)

Oh ya! Sapa-sapa nak cuba nasib, boleh la pergi ke Karnival tu. Ada 2 hari lagi. 27hb - 28h Disember 2010.

BTW, tahniah pasukan Malaysia kerana  berjaya mengalahkan pasukan Indonesia bagi memenangi game bola sepak malam tadi untuk merebut Piala Suzuki. Congrats!!Lusa ni, menang lagi yerr??:D

"Berjalan, Melihat & Mentafsir"

Nurhani
Seksyen 19
Shah ALam

15 ulasan:

Kamil Hasan berkata...

wahh...leh pinjam lah mtr tuh nnt ae..dak2 kecik xelok diajar merempit..hahahah

kak an...blm abes lg..ade final kedua lah...

Abd Razak berkata...

Assalamualaikum...

Tahniah, bolehlah gilir-gilir main motor tu erk! :):)

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum..malaysia belum juara lagi..lusa kena main lagi la huhuhuh

Hunny berkata...

Cek kamil,

Sejam 20 hengget jer..:P

Hunny berkata...

En Razak,

Mesti!!:D

Hunny berkata...

Sahrom,

Nasib baik u kasi tau.. I dah amend pun. Hahahaha.. MALUUUU!!! Thanx yerr..:D

Tanpa Nama berkata...

XKIRA NAK NAIK GAK...NAK BWA P OPIS....HEHEHEHE

Hunny berkata...

Tanpa Nama,

Walaupun tak ada nama, tapi rasanya macam ku kenali siapa dirimu.. Boleh.. Kalau adik beradik, sehari RM20 jerr.. kalau kawan2, sehari RM50.. Cepat sket i gi haji.:P

..nOWa.. berkata...

fuyohhh!! Nak boncengggggg...patutla dengar bunyi moto pagi tadi. Cuk hunny pakai helmet tak? ;)

white rose berkata...

fuyyyoooohh...BERTUAH tu...

menang moto...

tapi SAH nye kak hunny tak bole naek, nti kempis tayarnye...

miahahaha...

Hunny berkata...

Nowa,

Minah rempit mana pakai helmet dowh!! :D

Hunny berkata...

WR,

Ampesss ko dik!!

eNaSaN berkata...

Oan,...



Nak moTor tue Chumil la... nak..nak... hehehehe

Hunny berkata...

Enasan,

kena mintak kat kak wa..:)

Abang Zul (9W2FLY) berkata...

Salam;

Ini komen yg terlewat 2 bulan. hehe...

Bila2 dah boring dengan pocket bike tu, boleh la jual murah2 kat abg.

Nak bagi Ahmad Asri meronda keliling kampung pulak, hehehe...

Syukur lah, diberiNYA kelebihan dan kegembiraan selepas sedikit kegusaran di hati dan jiwa.

Subhanallah...