Halaman

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu (benar-benar)di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Dan berpesan-pesanlah kamu (wahai manusia) dengan kebenaran, dan berpesan-pesanlah kamu dengan kesabaran".


Al-Asr : 1-3

Aku hanya peguam biasa-biasa, tetapi punya cerita luar biasa.. kerana, kamu mungkin tak bisa rasa, apa yang aku rasa...

Isnin, 14 Jun 2010

Diari - Ahlan Wa Sahlan Ya Rejab..:)


Salam semua,

Hari ini, Isnin 14hb Jun 2010 bersamaan 1 Rejab 1431 Hijriah. Kebetulan saya berpuasa sunat hari ini. Tak teringat langsung saya hari ini adalah 1 Rejab. Alhamdulillah.. Bulan Rejab muncul kembali dan kita sebagai Muslim harusnya berasa bersyukur kerana masih diberi nikmat kesihatan, kelapangan dan keselesaan oleh Allah S.W.T untuk melalui bulan yang agung ini.

Rejab merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Di dalam hadis berikut Rasulullah SAW diriwayatkan sebagai bersabda:-

"Rejab adalah bulan Allah, Sya’aban bulan Rasulullah. S.A.W, manakala Ramadhan adalah bulan umat Rasulullah S.A.W. "
Walaupun terdapat pertikaian mengenai status hadis-hadis tersebut, namun jika dilihat kepada kandungan hadis tersebut, kesemuanya mengajak semua umat Islam untuk mempertingkatkan ibadah di bulan ini. Rejab bermaksud ta’azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya kepada seluruh hambanya yang beriman.

Terdapat beberapa peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:

1.Israk dan Mikraj (27 Rejab)

2.Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)

3.Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.

Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di”israk”kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di”mikraj”kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja.

Firman Allah SWT: Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui Surah Al Israa ayat 1.

Insyaallah. Semoga kita berusaha untuk memperbanyak amal dan ibadah sepanjang bulan ini sebagai persediaan untuk menghadapi bulan Syaaban dan Ramadhan. Semoga kita semua terus diberi kekuatan untuk terus beribadah di dalam ketiga-tiga bulan ini. Amin..

Doa Di Bulan Rejab:

1.Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya’aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.

"Mengharap Redha Ilahi"
Nurhani

Shah Alam

Tiada ulasan: