Halaman

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu (benar-benar)di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Dan berpesan-pesanlah kamu (wahai manusia) dengan kebenaran, dan berpesan-pesanlah kamu dengan kesabaran".


Al-Asr : 1-3

Aku hanya peguam biasa-biasa, tetapi punya cerita luar biasa.. kerana, kamu mungkin tak bisa rasa, apa yang aku rasa...

Selasa, 16 November 2010

Diari : Le Paris

Salam,

Cuti hujung minggu yang singkat pada 13 dan 14 November 2010 aku penuhi dengan menyertai Program Santai D Le Paris di Port Dickson yang dianjurkan oleh Bahagian MAL dan Audit Dalam MAIS. Sesekali bersantai bersama kawan-kawan sepejabat memang seronok. Selain dapat bertemu dalam suasana santai, bukan 'skema' seperti di pejabat, kita dapat lebih mengenali sahabat kita yang sebenar. Siapa ahli keluarga mereka, berapa orang anak, dan sama ada mereka boleh bersukan atau tidak... (Ahaks! Apakah kaitannya? Kena baca sampai habis:P)

Konvoi sebanyak 8 buah kereta memulakan perjalanan tepat jam 11 pagi. Aku memandu bersama Nora dan Shakirah. Alhamdulillah, perjalanan lancar, kecuali ada beberapa buah lori yang memandu secara berbahaya di lebuhraya. Lebih kurang jam 1 tengahari kami sampai ke Hotel Costa Rica Le Paris, PD. Memandangkan kami cuma boleh check in pada jam 2, kami lepak di bawah pokok di tepi pantai sambil menikmati makan tengahari yang kami bawa dari rumah.

Lapang rasa fikiran melihat pantai Port Dickson dan lautan luas saujana mata memandang. Riak ombak di lautan memberikan halwa muzik ketenangan dalam hati ini. Berjalan di persisiran pantai sememangnya mengujakan. Indah, nyaman, tenang, seronok. Itu yang aku rasa. Subhanallah! Indahnya ciptaan Allah. Maha Suci Allah Yang Maha Kuasa mencipta tiap-tiap sesuatu. Terima kasih kerana masih memberi peluang kepada hambaMu ini merasai nikmat kurniaanMu.

Selepas solat Zohor, kami memulakan acara pertama, iaitu sukaneka. Kami dibahagikan kepada 4 pasukan. Aku dalam pasukan Hijau, Nora pasukan Merah, Shakirah pasukan Oren, Kak Nomi pasukan Biru. Mulanya memang happy bersukan, tapi bila cuaca semakin panas, aku rasa tak sabar nak habiskan. Panas weh! Sun burn la aku. Dah la memang sepanjang masa aku ni sun burn. :P

Lepas game, aku dan Shakirah layan mandi laut. Pasangan suami isteri Ali dan Anis join kami. Anis yang tengah mengandung 4 bulan kata,

"Nak mandi, kena mandi sekarang. Nanti dah ada anak tak dapat nak mandi. Kena dok tepi jerr, tengok anak kita mandi."

Betul jugak kata Anis tu. Aku perasan jugak keadaan ni. Suami-suami mandi dalam kolam,isteri-isteri dok jer kat tepi. Tapi ramai jugak suami yang tengok anak diorang sampai anak diorang puas mandi, baru suami mandi. Bagus lah. Tapi, kalau aku kawin dan ada anak, aku nak mandi jugak. Haha. Tak aci la kita dok tengok ajer kat tepi, ingat best?? Untuk para suami pulak, kena la take turn jaga anak, kalau isteri teringin nak mandi laut atau kolam. Sian pulak kat isteri-isteri solehah ni. Kena jadi guard pulak.

Pastu kami ingat nak terjun ke kolam renang, tapi punyalah ramai orang. So, terpaksalah kami mengalah bagi laluan kat orang-orang lain yang lagi poyo nak mandi kolam. Esok paginya baru kami layan berenang kat kolam. (Berenang ker?:P)

Malamnye, lepas solat, kami buat barbeku kat tepi pantai. Seronok jugak barbeku tepi pantai ni, lagi seronok bila tengah-tengah mengipas, hujan turun..(tak seronok kott!!) Sib bek la kami dok bawah pokok, kira oklah sket, sebab tak terasa lebat sangat. Lagi syok bila ayam, udang dan ikan yang dibakar memang sedap!! Kredit buat Shakirah yang penat 'marinate' mangsa-mangsa kebakaran. Sedap sangat!!

Lebih kurang jam 9.30 malam, acara penyampaian hadiah pulak. Aku terpaksa akur dengan kekalahan pasukan aku kepada pasukan lain. Bukan apa, dah selalu menang, kasi chance orang len menang pulak, kan Nora?:P

Then, acara cabutan bertuah pulak. Semua orang bertuah, sebab sumer orang dapat Al-Quran terjemahan sumbangan LZS. Kredit tu Kak Nomi, hadiah lain korang nak simpan boleh, Quran tu, jangan simpan, BACA ok..:)

Malam tu, aku sempat tengok citer Melayu, Nabil berlakon, tapi rupanya Nabil lebih banyak tengok aku lagi, dari aku tengok dia, last-last aku bangun, amik sembahyang, terus tido sampai Subuh..

Ahadnya, lepas aku dan Shakirah eksesais kat pool, kami siap-siap balik semula ke Shah Alam. Very short vacation trip, tapi tetap seronok. Dah la murah..Kos makan (pagi dan bbq)(RM20), kediaman (RM52), petrol + tol (30 + RM26.20) , sorang lebih kurang RM92 jerr.. Murah kan? Tips nyer senang jerr.. Kena kongsi kereta dan tak makan hotel. Masak sendiri.:)

Ok la. Mak I dah panggil tu soh tolong masak.. Lain kali i buat entry lain. Gambar? Later I upload. Sok nak raya kan? Salam Eidul Adha buat semua. Semoga pengorbanan kita semua hanya untuk Allah dan diiktiraf olehnya. Amin..



"Salam Eidul Adha 1431H"
Nurhani
Kg Raja
Kuala Selangor


Le Paris.

Kolam.

6 ulasan:

ana berkata...

salam aidiladha...awalnye cuti!

Hunny berkata...

Anak ramai..Ngeh ngeh ngeh..

Joe berkata...

Le Paris, pernah pergi. Hotel cantik tapi air lautnya kotor kan...

biskut berkata...

salam eiduladha dari Riau.sonok kan masa malam raya.tapi aku...huhu

Hunny berkata...

Joe,

Airnya bersih, tapi tanahnya bila kita sampai ke tengah, boleh rasa macam melekit. Maybe minyak.

Hunny berkata...

Si biskut,

Selamat hari raya juga..:)