Halaman

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu (benar-benar)di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Dan berpesan-pesanlah kamu (wahai manusia) dengan kebenaran, dan berpesan-pesanlah kamu dengan kesabaran".


Al-Asr : 1-3

Aku hanya peguam biasa-biasa, tetapi punya cerita luar biasa.. kerana, kamu mungkin tak bisa rasa, apa yang aku rasa...

Rabu, 21 April 2010

Diari - Hati Panassss..

Salam semua,

Hari ini saya dikejutkan dengan satu berita yang saya benar-benar sukar nak dipercayai. Seseorang telah berbohong dan memfitnah saya dengan kenyataan-kenyataan palsu yang memang menyebabkan hati saya panas. Saya beristighfar banyak kali.. Saya turut berdoa moga Allah mengampuni saya dan melindungi saya serta menutup keaiban saya.. Ya Allah.. kau ampunilah aku Allah, Kau lindungilah aku, Kau tutuplah aib aku Ya Allah...

Kepada pembuat fitnah tersebut, walau kemungkinan ada salahku padamu, yang aku tak berapa pasti, tapi tolonglah, renung-renungkanlah ayat ini:-

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.� (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Banyak pihak yang turut terbabit menyebar fitnah sebenarnya tidak mempunyai sebarang kepentingan berkaitannya. Tetapi, disebabkan amalan menyebar fitnah sudah menjadi kebiasaan, banyak yang turut menyertainya dan seperti mendapat kepuasan daripada perbuatan itu.

Fitnah biasanya disebarkan bertujuan memburukkan individu atau kumpulan. Pada masa sama, perbuatan itu dapat menonjolkan dirinya sebagai lebih baik dan lebih layak berbanding orang yang diburukkan itu.

Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu.

Mungkin ramai menyangka perbuatan menyebarkan berita fitnah sekadar satu kesalahan kecil. Sebab itu, perbuatan seumpamanya dilakukan seperti tiada apa merugikan.

Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.� (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (ZINA) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka delapan puluh kali sebat dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang-orang yang fasik; An-Noor [24:4]

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.� (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Mengenai berita benar dan berita tidak benar yang disebarkan tanpa kebenaran atau kerelaan orang berkaitan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Adakah kamu semua mengetahui apakah ghibah (mengumpat)? Sahabat menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui. Lalu Baginda meneruskan sabdanya: Kamu berkata mengenai saudara kamu perkara yang tidak disenanginya. Lalu ditanya oleh seorang sahabat: Walaupun saya berkata perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya?’ Rasulullah bersabda lanjut: “Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya.� (Hadis riwayat Abu Hurairah)

Aku rasa teraniaya sangat-sangat.. Doa orang yang teraniaya makbul kan? Cuma masih lagi tak sampai hati nak doakan yang kecelakaan pada dia. Apa yang aku doa, semoga Allah memberinya petunjuk dan hidayah untuk bercakap benar... Ya Allah! Tutuplah keaibanku, keluargaku dan sahabat-sahabat yang menyayangiku.. Aminnn...


"Allah Maha Mengetahui"

Nurhani

Shah Alam

6 ulasan:

ana berkata...

siapakah gerangan org itu...sabar ye, patut le n3 kt FB lain mcm jer...

Tanpa Nama berkata...

Bersabarlah, tidak semua yang sampai pada kita itu memang benar-benar perkara fitnah. Kadang kala, salah faham boleh menjadikan kita rasa terfitnah

hani berkata...

Salam Ana,

Insyaallah.. doakan daku tabah..

Hunny berkata...

salam Tanpa nama,

Terima kasih atas nasihat tu.. harap2nya anda betul..:)

ibnu_maulub berkata...

salam kak..
sabar jelah k..
tu semua cubaan dari Allah..

Hunny berkata...

Aliff,

Thanx atas sokongan dan nasihat..